Hoe VvE’s het hoofd koel kunnen houden

Gepubliceerd op 3 maart 2025 om 20:16

Stijgende kosten en groene ambities

Hoge energierekeningen, verhitte discussies over duurzaamheid en een reservefonds dat maar niet wil groeien – klinkt dat bekend? VvE’s in Nederland staan in 2025 voor grote uitdagingen. Na turbulente jaren moeten appartementseigenaren nu schakelen: van achterstallig onderhoud tot verduurzamingsplannen, terwijl de financiën onder druk staan. In deze blog duiken we in de trends en kijken we hoe jij als VvE-bestuurder of lid met een luchtige blik de uitdagingen te lijf kunt gaan.

Slinkende reserves

Dat alles duurder wordt, merken VvE’s direct in hun portemonnee. Tijdens de coronajaren werd er nauwelijks vergaderd, waardoor belangrijke besluiten – zoals het verhogen van de VvE-bijdrage – op de lange baan zijn geschoven. Het gevolg: stijgende kosten en te kleine spaarpotjes. Energieprijzen liggen 60-70% hoger dan in 2021, en ook onderhoudskosten blijven stijgen (CBS Statline, 2025).

Ook het reservefonds groeit bij veel VvE’s niet hard genoeg. Meer dan de helft van de VvE’s heeft onvoldoende geld in kas om toekomstig onderhoud te dekken, mede door de fors gestegen bouwkosten (CBS Statline, 2025b). Sinds 2017 steeg de gemiddelde VvE-bijdrage met 25%, terwijl de bouwkosten met 50% toenamen. Zelfs met jaarlijkse indexatie blijven de reserves achter bij de realiteit (Vereniging Eigen Huis, 2024).

Wat kun je doen? Breng eerst de financiële situatie van je VvE helder in kaart. Loop de begroting en het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) kritisch na. Bespreek in de Algemene Ledenvergadering (ALV) of een verhoging van de bijdrage nodig is – liever nu een kleine stap dan later een financiële strop. Zorg daarnaast voor (minimaal)een jaarlijkse kascontrole, uitgevoerd door een kascommissie of externe specialist. Transparantie over de cijfers vergroot het vertrouwen van leden en maakt lastige beslissingen makkelijker. 

Duurzaamheidsdilemma’s: iedereen wil verduurzamen, maar hoe?

Naast de financiële zorgen staat verduurzaming hoog op de agenda. Acht op de tien appartementseigenaren vinden het belangrijk dat hun VvE spaart voor duurzame investeringen . Maar in de praktijk blijft het vaak bij plannen. Bij vier op de tien VvE’s is er nog helemaal geen duurzaamheidsbeleid en slechts 10% heeft al concrete maatregelen genomen. (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, 2024) & (Le & Ipsos, 2024)

Waarom duurt dat zo lang?

Het is lastig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Verduurzaming kost geld en niet iedereen ziet direct de voordelen. Vooral bij investeringen als zonnepanelen of extra isolatie is de terugverdientijd lang. Ondertussen nemen de juridische geschillen over zonnepanelen binnen VvE’s toe – in 2023 zelfs 28% meer hulpvragen dan het jaar ervoor. ALV’s veranderen soms in een strijdtoneel tussen voor- en tegenstanders van verduurzaming. (Vereniging Eigen Huis, 2025)

Hoe pak je dit aan?

Communicatie is de key. Zet de voordelen, kosten en subsidies op een rij en onderzoek samen de mogelijkheden. Er zijn diverse subsidies en leningen beschikbaar, zoals de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor VvE’s .(Ministerie van Algemene Zaken, 2024)

Begin klein: plaats  bijvoorbeeld LED-verlichting in gemeenschappelijke ruimten of neem duurzame maatregelen op in het MJOP. Betrek de leden vanaf het begin, bijvoorbeeld door een duurzaamheidscommissie op te richten. Zo wordt verduurzaming een gezamenlijk project in plaats van een splijtzwam.

Vertrouwen en transparantie in VvE-beheer

Met geldkrapte en grote besluiten op de agenda is vertrouwen binnen de VvE belangrijker dan ooit. Uit onderzoek blijkt dat het aantal conflicten tussen VvE’s en hun externe beheerders toeneemt (Business Insider Nederland, 2025). Goede communicatie en transparantie zijn essentieel, vooral als het beheer uitbesteed is.

Iedere eigenaar heeft belang bij een goed onderhouden gebouw en gezonde financiën. Zorg dat alle leden snappen waar het geld naartoe gaat. Publiceer heldere jaarcijfers en leg uit waarom contracten duurder zijn of waarom de reservering omhoog moet. Een onafhankelijke kascontrole – uitgevoerd door een kascommissie of externe expert – geeft het bestuur én de leden extra zekerheid. Zo weet iedereen dat de cijfers kloppen en dat het bestuur de financiële grip niet verliest.

Samen het hoofd koel houden

Met een proactieve houding, open communicatie en een vleugje humor kan een VvE veel bereiken. De uitdagingen zijn reëel – van stijgende kosten tot groene ambities – maar ze zijn zeker te tackelen. Blijf alert, kijk vooruit en benut de kennis binnen én buiten de VvE. Zo houd je samen het hoofd koel en de VvE op koers, hoe stormachtig de vastgoedmarkt ook is.

Over de auteur

OIC Kascontrole is opgericht door Koen de Gier, een onafhankelijke VvE-kascontroleur met een diepgewortelde passie voor transparantie en zorgvuldig (financieel) beheer. Met mijn brede achtergrond in vastgoed, financiën én de praktijk van onderhoud, help ik VvE’s om grip te houden op hun geldstromen. Niet alleen door de cijfers te controleren, maar ook door kritisch te kijken naar reserveringen en plannen. Zo kunnen besturen én appartementseigenaren met vertrouwen beslissingen nemen, omdat ze weten dat de basis klopt.

Bronnen

CBS Statline. (2025, 13 februari). Geraadpleegd op 3 maart 2025, van https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/85592NED/table

CBS Statline. (2025b, februari 28). Geraadpleegd op 3 maart 2025, van https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/80444ned/table?fromstatweb

Vereniging Eigen Huis. (2024, 10 januari). Stijgende bouwkosten zetten VVE-reserves onder druk. Geraadpleegd op 3 maart 2025, van https://www.eigenhuis.nl/nieuws/stijgende-bouwkosten-zetten-vve-reserves-onder-druk

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. (2024, 29 maart). Verduurzaming van VVE-gebouwen: drijfveren en obstakels richting 2050. Nieuwsbericht | Home | Volkshuisvesting Nederland. Geraadpleegd op 3 maart 2025, van https://www.volkshuisvestingnederland.nl/actueel/nieuws/2024/02/26/verduurzaming-van-vve-gebouwen-drijfveren-en-obstakels-richting-2050

Le, L. & Ipsos. (2024, 3 mei). Appartementseigenaren willen wel verduurzamen, maar er gebeurt weinig. Ipsos I&O Publiek. Geraadpleegd op 3 maart 2025, van https://www.ipsos-publiek.nl/actueel/appartementseigenaren-willen-wel-verduurzamen-maar-er-gebeurt-weinig/

Vereniging Eigen Huis. (2025, 16 januari). Forse toename burenruzies binnen VVE’s. Geraadpleegd op 3 maart 2025, van https://www.eigenhuis.nl/nieuws/forse-toename-burenruzies-binnen-vve-s

Ministerie van Algemene Zaken. (2024, 19 september). Ik wil mijn huis isoleren of verduurzamen. kan ik subsidie krijgen? Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 3 maart 2025, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/subsidie-isolatie-huis

Business Insider Nederland. (2025, 16 januari). Meer juridische hulp gevraagd bij conflict online aankoop. Geraadpleegd op 3 maart 2025, van https://www.businessinsider.nl/nederlanders-juridische-hulp-conflict-burenruzie-vve-online-aankoop-dropshipping/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Saskia de Jong
2 maanden geleden

Wat een helder en praktisch artikel! Fijn dat er aandacht wordt besteed aan de uitdagingen waar veel VvE’s mee te maken krijgen, vooral in deze tijd waarin de kosten flink oplopen. De tips over het opstellen van een realistisch MJOP en het tijdig evalueren van de financiële positie zijn echt waardevol. Goed om te zien dat er steeds meer bewustwording komt over het belang van een gedegen kascontrole en transparantie binnen de VvE. Dit soort blogs helpen daar zeker bij!